Velike reči mi je storil Mogočni!

“Naš čas ne potrebuje »kavč mladih,«” je zapisal papež Frančišek v poslanici za 32. Svetovni dan mladih.

Preko zgleda Marije nas spodbuja, “da bi živeli »evharistično«, da se učimo zahvale in slavljenja, da se ne osredotočamo samo na probleme in težave”. Poslanica nudi spodbude za pogovor, predvsem s poudarkom tesne povezanosti vere in življenja, hvaležnosti in odnosa s starejšimi.

V letu 2017 bomo tako premišljevali o Marijini veri, ko je v Magnifikatu rekla: »Velike reči mi je storil Mogočni« (Lk 1,49). 

Srečanje dveh žena, mladega dekleta in starejše žene, je polno navzočnosti Svetega Duha ter polno veselja in čudenja (prim. Lk 1,40–45). Kakor njuna sinova, ki ju nosita pod srcem, tako tudi materi skoraj plešeta od veselja. Elizabeta, prevzeta od Marijine vere, vzklikne: »Blagor ji, ki je verovala, da se bo izpolnilo, kar ji je povedal Gospod« (v. 45). Da, eden od velikih darov, ki jih je prejela Devica, je dar vere. Verovati v Boga je neizmeren dar, ki pa ga je potrebno sprejeti. Elizabeta blagoslavlja Marijo za to dejanje. Marija pa odgovori s spevom Magnifikat (Lk 1,46–55), v katerem najdemo besede: »Velike reči mi je storil Mogočni« (v. 49).

Preberi si še več!

Objavlnjeno v Novice