> O Stični mladih > Predstavitev > Zgodovina Stične mladih

Zgodovina Stične mladih

2015 – 34. Stična mladih: »Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali.«

2014 – 33. Stična mladih je potekala pod geslom: »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo.«

2013 – 32. Stična mladih je potekala pod geslom: »Pojdite in naredite vse narode za moje učence.«

2012 – 31. Stična mladih je potekala pod geslom: »Veselite se v Gospodu zmeraj.«
Utrinki
: Kot izvir veselja mladi prepoznavamo tudi Sveto pismo, ki nam prinaša jasne odgovore na aktualne dileme. Če vzamemo stavek »Veselite se v Gospodu zmeraj!« za svoje življenjske vodilo, lahko mladi v ta svet, ki je prepoln obupa, prinašamo upanje in svetlobo. Zato smo leta 2013 v sodelovanju s Svetopisemsko družbo Slovenije v okviru projekta Življenje z Jezusom za mlade pripravili posebno knjižico s sodobnim Nove zaveze. O veselju sta nam govorila tudi gosta iz tujine: John Pridmore, nekdanji londonski gangster je pričeval, da je vedno mogoče spremeniti svoje življenje in najti veselje. P. Eric Jacquinet, iz sekcije za mlade pri Papeškem svetu za laike, pa je predstavil Svetovni dan mladih kot posebno izkušnjo pristnega veselja mladih iz celega sveta.
Nabirka: Iz sredstev, zbranih v okviru prispevka za organizacijo, smo 20 odstotkov namenili za pomoč šestim družinam v stiski –  iz vsake slovenske škofije je bila izbrana po ena družina, ki jo je prizadela gospodarska kriza. S tem smo se zavezali, da skupnost mladih, ki se zbere v Stični, ne bo pozabila na tiste, ki so v materialni stiski.

2011 – 30. Stična mladih pod geslom »Ne bi me iskal, če me ne bi že našel.«
Utrinki:
Na praznovanje jubileja smo povabili tudi vse nekdanje udeležence. Večjo pozornost smo v programski shemi namenili populaciji študentov in mladih v poklicu in zanje pripravili poseben program z gosti, pogovori in delavnicami. Začeli smo s prizadevanji, da so učinki Stične mladih navzoči v prihajajočem pastoralnem letu. Pridigar pri sv. maši je bil vrhovni predstojnik salezijancev, Mehičan Pascual Chavez, glavni mašnik pa apostolski nuncij v RS, msgr. Julius Janusz.
Nabirka: Nabirko smo namenili petim organizacijam, ki v svoje humanitarno in dobrodelno poslanstvo vključujejo številne prostovoljce: Krščansko bratstvo bolnikov in  invalidov, sestre Misijonarke ljubezni, misijonar Tone Kerin, Medgeneracijsko središče Zavod Karitas Samarijan in Društvo prijateljev otrok.

Stično mladih je vsako leto zaznamovalo geslo, ki je v enem stavku povzelo glavno sporočilo. Gesla lahko razberete iz naslednjih fotografij:

2010
Utrinki: 
Tretja sobota v septembru leta 2010 je bila zaznamovana z veliki poplavami po celi Sloveniji. Navkljub zelo neugodnim razmeram se je zbralo skoraj 4.000 mladih. Srečanje je bilo zaznamovano z začetkom romanja križa SDM (slovenskega dneva mladih), ki je nato nadaljeval romarsko pot po vseh slovenskih dekanijah, v pripravi na 26. svetovni dan mladih v Madridu. Glavni mašnik in pridigar je bil mariborski nadškof pomočnik dr. Marjan Turnšek, ki je v svoji pridigi izpostavil pomembnost sprejemanja Božje ljubezni, ki se zliva na nas.
Nabirka: Sredstva so bila namenjena Univerzi pod zvezdami, katere namen je omogočiti dostop izobraževalnih in kulturnih vsebin vsem posameznikom, ki so izključeni iz ostalih oblik formalnega in neformalnega izobraževanja.

2009
Utrinki:
 Maševal in pridigal je Mariborski pomožni škof,  salezijanec dr. Peter Štumpf. Zbralo se nas je 5.500. Ob sklepu je vsak udeleženec prejel drobno knjižico Upanje na dlani, mladinski priročnik za osebno delo ali delo v skupini mladih v evharističnem letu priprave na slovenski evharistični kongres. Posebnost tega leta je, da se je poslovila stara zasedba Stična banda pod vodstvom Grega Strajnarja in se v festival že vključila nova zasedba Stična banda.
Nabirka: Podprli smo projekt Zavoda Varna pot, ki ozavešča o posledicah uživanja alkohola, drog in nasilnega vedenja. Zbrali smo 3.500 € in tako opozorili na pogosto problematiko današnjega časa med mladimi.

2008
Utrinki:
Stična band je izdal zgoščenko Prejeli boste moč , na kateri so poleg vseh treh himen še nekatere druge neobjavljene pesmi DRG scene. Majice so bile tokrat na voljo v štirih barvah s čimer je ekipa Stične želela opozoriti na to, da se Sveti Duh kaže v zelo različnih podobah, na mnoge različne načine. Vsak obiskovalec je ob odhodu prejel še Priročnik za zaljubljene. V okviru odmevnega projekta »Srečala sva se na ulici« se je ekipa posvetila izključno tistim mladim, ki raje kot na samostanskem dvorišču posedajo po ulici in ob igrišču in pijejo alkohol.
Nabirka: Pomoči smo namenili študentskim družinam. V ta namen so mladi zbrali 4.200 € in tako zmanjšali bremena kar nekaj mladim študentom in njihovim otrokom.

2007
Utrinki:
 Geslo na temo ljubezni je ekipo Stične vzpodbudilo, da so se soočili z vse bolj očitnim problemom, da mladi sicer pridejo v Stično v velikem številu, a si v precej velikem številu naredijo svoj program izven samostanskega obzidja. Tako je del ekipe odšel med takšne mlade s sporočilom, da so tudi oni dobrodošli in zaželeni. V poklon 20. obletnici Maše tisočerih zvonov so bile mašne pesmi v Stični sestavljene iz nje.
Nabirka: Zbrali smo dobrih 3.500 € za gradnjo centra Ecce homo, kjer bodo potekali programi zaporniškega vikariata – med njimi tudi program za ljudi po prestani zaporni kazni in jim tako omogočili lažjo vključitev v normalno življenje.

2006
Utrinki:
Iz Hitrih polžev so mladi na odru postali preprosto animatorji Stične. Zanimiva novost te Stične je bila himna »Tvoja beseda je svetilka mojim nogam«, ki so jo skupaj spisali voditelji animatorjev in Stična band. Še en »prvič« pa se je zgodil že med pripravami na Stično, kjer je animatorje obiskal takratni pridigar škof Anton Stres in pridigo sestavil skupaj z njimi. Na pripravah pa se je »rodila« tudi mala bela ovčka Taši, maskota Stične. Ob odhodu so mladi prejeli knjižico z Božjo besedo za vse nedelje do naslednje Stične in ob njih prostor za razmišljanje.
Nabirka: S 3.300 darovanimi evri smo skupnosti Cenakolo omogočili nakup novega avtomobila.  Skupnost namreč pomaga zasvojenim in vsem mladim, ki iščejo smisel življenja.

2005
Utrinki:
Prvič so poleg Hitrih polžev so v celoletni pripravi festivala sodelovali tudi člani glasbene skupine, ki je igrala v Stični. Leto pa je bilo zaznamovano z dogodkom, ki se je sicer zgodila mesec pred tretjo soboto septembra, to je svetovno srečanje mladih s papežem v Kölnu, ki se ga je udeležila tudi skupina Hitrih polžev. V spremljevalnem programu pred srečanjem s papežem so imeli v Dueseldorfu svoj prvi nastop v tujini.
Nabirka: V Stični 2005 se je začela tradicija nabirk s posebnim namenom. S pomočjo Slovenske Karitas smo darovali  za lačne v afriški državi Niger. Vsi mladi darovalci so v ta namen prejeli zapestnice mednarodne akcije ”Make poverty history” – Naj revščina postane preteklost.

2004
Utrinki:
To leto je obiskovalce ves dan grelo sonce, kar je v muhastem septembru sicer prej izjema kot pravilo. Zanimivost so bili golobi, ki so jih animatorji spustili v zrak ob začetku festivala. Prvič je bila glasbena skupina, nabrana iz različnih skupin duhovno ritmične scene in tako smo prvič imeli Stična band, čeprav se takrat še ni tako imenoval. Mladim je med mašo pridigal koprski škof Metod Pirih, nasploh pa so se škofje ta dan zelo razživeli in na odru med programom celo zbijali šale.

2003
Utrinki:
To leto se je na festivalu zbralo več kot osem tisoč mladih; pripeljali so se s 108. avtobusi, 300 osebnimi avtomobili, z vlakom, v katerem je bilo več kot tisoč mladih, s kolesi in nekateri so prišli tudi peš. Festival je prvič dobil svoj značilni zapis besede »Stična« z debelimi črkami in črko T v obliki križa. Vsi obiskovalci so dobili bel trak z modrim napisom Stična, ki je bil velik hit, ter papirnate rože, ki so jih izdelali mladi iz slovenskih župnij, in so jih odnesli domov svoji mami, babici, sestri ali dekletu. Glasbeno je festival oblikovala skupina Mana.

2002
Utrinki:
Že takoj ob prihodu na prireditveni prostor je to leto obiskovalce pričakala košček kruha in ščep soli, ki je starodaven znak gostoljubja. Stična je na osrednjem prireditvenem prostoru prvič dobila kuliso, ki jo spremlja še sedaj. Pod vodstvom p. Branka Cestnika se je osnovala skupina, ki je izdelala platneno ozadje za oder. Po več letni tradiciji zaključka z nastopom uveljavljenega slovenskega glasbenika, so zaključek to leto pripravili kar Hitri polži s skeči, igrami in pesmimi, ki so jih vodili z odra.

2001 – 20. Stična mladih
Utrinki:
Kljub hladnemu in deževnemu vremenu se je festivala udeležilo okrog 10 tisoč mladih. Prvič so program na odru vodili mladi animatorji, ki so si nadeli ime Hitri polži. Med pridigo je zbrano množico nagovoril škof Jurij Bizjak, ki je večkrat poudaril stavek “Vstani zjutraj zgodaj in plani k molitvi kakor lev!”, ki se ga je vedno pametno držati. Med mašo sta za glasbo skrbela Sašo in Robi s skupino Nova zapoved. Na sklepnem delu pa je nastopila Tinkara Kovač, ki je po nastopu za radio Ognjišče priznala, da je bil to eden izmed njenih treh najljubših koncertov do takrat.

Pred letom 2001

Od današnjih množičnih srečanj mladih v Sloveniji ima Stična najdaljšo tradicijo. Začela se je namreč že leta 1981. Takrat je Slovenijo obiskal brat Roger iz Taizéja, eden graditeljev sprave v Evropi po 2. svetovni vojni (glej Taizé ali Wikipedia). Že prvo leto se je srečanja udeležilo 4.000 mladih. V 80. letih preteklega stoletja je bila Stična predvsem srečanje mladih, ki so sodelovali v mladinskih veroučnih skupinah. V 90. letih se je Stična začela odpirati svetu in dobila bolj festivalski značaj, še poseben zagon je temu dal obisk papeža Janeza Pavla II. leta 1996. Mladi so po obisku papeža v Sloveniji množično prišli v Stično, število udeležencev je naraslo na 10 tisoč. Od leta 2001 pa ima Stična znova korenito drugačno podobo, saj smo jo takrat začeli pripravljati po konceptu »mladi za mlade«. Tako s svojo vsebino, obliko in izrazom izrazito približala svetu mladih. Nove dimenzije dobiva Stična mladih po jubilejni 30. Stični mladih, saj velik poudarek poleg festivala daje tudi prenosu te izkušnje mladih v življenje.

30. let Stične mladih – Družina