V Stični se je dogajalo

Stična mladih je bila zopet fantaSTIČNA! Ob 9.00 so prišli mladi iz cele Slovenije z vlakom, z avtobusi, kombiji ali pa z osebnimi avtomobili. Ob prihodu jih je pričakala ulična ekipa in jih z zabavnimi igrami in nalogami, kot so limbo in  preskakovanje kolebnice uvedla v festival. Poleg tega je vsak udeleženec dobil tudi brošuro s programom, predstavitvijo delavnic in pesmarico, za lažjo orientacijo skozi dan. Na ulici je bil bazenček napolnjen z lupinicami kinder jajčov, v katerega sta se usedla dva človeka in se spoznavala s pomočjo vprašanj, ki so bila v jajčkih.

Na samostanskem travniku je potekal program 19+ za študente in mlade v poklicih, ki ga je letos popestril Gregor Čušin. V neposredni bližini pa je potekal Blažev nogometni turnir, ki je bil posvečen Blažu Fariču, ki se je aprila smrtno ponesrečil v gorah. Na turnirju je igralo 16 ekip iz cele Slovenije. Zmagala je ekipa iz Župnije Sveti Peter iz Ljubljane.

Na osrednjem samostanskem prostoru je potekal program na dijake, kjer je skupina animatorjev želela pokazati, kaj pomeni biti ubog v duhu.  To so storili s pomočjo Stična banda in zabavnih skečev. Letošnja posebna gostja je bila Chiara Amirante, ustanoviteljica skupnosti Nova obzorja. Spregovorila je o svoji izkušnji z Bogom, ki jo je nagovoril naj gre na ulico pomagat ljudem v stiski.

dogajase

Delavnice so zavzemale zelo širok spekter tem, od pevske delavnice do poglobljenega pričevanja Chiare Amirante, filmske delavnice, potekala je okrogla miza o prihodnosti Slovenije z gosti g. Mozetičem , predsednikom Ustavnega sodišča, g.Bajda, predsednikom SAZU in g. Brglezom, predsednikom državnega zbora. O zgodovini in prihodnosti EU so spregovorili rektor zagrebške katoliške univerze g. Tajnić, celjski škof Lipovšek in nadvojvoda Georg von Habsburg.

Cel dan je v Opatovi kapeli potekala vodena adoracija, pri kateri so sodelovali mladi iz župnij. Prav tako so mladi lahko izkoristili priložnost za sv. spoved v naravi ali v cerkvi.

Ob 14.00 uri se je začela sv. maša, ki jo je vodil Koprski škof Jurij Bizjak in nam je v pridigi spregovoril o letošnjem geslu Stične mladih » Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo« ( Mt 5,3). Ubog v duhu pomeni, da znaš iskreno nekomu reči oprosti in hvala, kajti samo v iskrenosti in božji ljubezni je vsak od nas lahko ubog v duhu. Mašo so popestrili pevski zbori pod vodstvom Marte Habe in pa Stična band. Ob zaključku svete maše je festival obiskal tudi predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor, ki je povedal, da je mlada generacija tista, ki daje upanje in vero za naprej. Zaključil  pa je z mislijo Klare Keršič, dijakinje Škofijske gimnazije, ki je takole opisala svoj pogled na domovino: “Domovina je moja, tvoja, njegova. Zato, ker jo moram ohranjati ne le zase, temveč tudi zate. Ker jo moraš imeti rad ne le zase, temveč tudi zame.” Festival se je zaključil z tradicionalnim koncertom in zabavo Stična banda.

Mladi, ki so obiskali festival, so bili navdušeni, ker so po dolgem času videli stare znance, spoznali nove prijatelje  in se zabavali v Gospodovem imenu. Poleg tega je res nekaj neverjetnega videti toliko mladih na kupu in občutiti to energijo veselja in upanja.

Objavlnjeno v Novice