Stična mladih 2013: »Pojdite in naredite vse narode za moje učence«

 Vsako tretjo soboto v mesecu septembru se pri cistercijanskem samostanu v Stični zbere množica mladih, saj se tam odvija festival Stična mladih.

Letošnji festival, že 32. po vrsti, je obiskalo več kot 6.000 mladih. Posebnost festivala je, da ga pripravljajo mladi za mlade. Današnje srečanje je vse leto pripravljalo okrog 250 mladih prostovoljcev, poleg njih pa je pri izvedbi sodelovalo še več kot 30 izvajalcev različnih delavnic, 35 predstavnikov organizacij na stojnicah in 100 ostalih prostovoljcev.

 

Na tiskovni konferenci smo predstavili izjavo za javnost, v kateri smo izpostavili:

Stična mladih:

  • si prizadeva poslušati Boga in človeka ter bogatiti življenje drugih,
  • verjame v obdarovanost mladih in gradi edinost v različnosti,
  • je bogata v veri, zato lahko v vseh ljudeh prepoznavamo brate in sestre.

 

Srečanje Stična mladih, ki ga organizira Društvo SKAM – Skupnost katoliške mladine, je celodnevni dogodek. Ob 9.30 so se pričeli programi za dijake in študente ter mlade v poklicih, ob 11.30 pa so bile na voljo raznovrstne delavnice z zanimivimi gosti. Mladi so se čez dan lahko ustavili ob stojnicah, se pomerili na nogometnem turnirju, molili in prejeli zakrament sprave. Ob 14.15 se je pričela sveta maša, ki so jo oblikovali mladi. Sv. mašo je daroval novomeški škof in apostolski administrator ljubljanske nadškofije msgr. Andrej Glavan. Pridigal je ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik (pridiga), ki je mladim v Sloveniji prenesel pozdrave papeža Frančiška in jih spodbudil k pogumnemu pričevanju za Jezusa. Srečanje se je zaključilo s praznovanjem in zaključnim koncertom.

V okviru dobrodelne akcije smo sredstva namenili trem programom: Družinskemu centru Sveta Gora, Oskrbi otrok s smetišča s hrano v centru Akamasoa na Madagaskarju in projektu Botrstvo v Sloveniji.

Želja vseh ustvarjalcev je, da bi udeleženci izkušnjo skupnosti in veselja, ki ga doživijo v Stični, prenesli v svoje vsakdanje življenje – pri tem jim bosta v pomoč tudi druga knjižica Življenje z Jezusom (sodobni prevod nekaterih delov Svetega pisma, ki ga je izdala Svetopisemska družba Slovenije v sodelovanju z Društvom SKAM), in posebna izdaja revije Mladi val, priloge tednika Družina.

Objavlnjeno v Novice