Dobrodelna nabirka za Karitas

Slovenska karitas se iskreno zahvaljuje vsem mladim, ki ste bili del Stične in ste s svojim prispevkom prispevali za program ZaUpanje. Sredstva bodo namenjena ustanovitvi centra za mlade z avtizmom ali Aspergerjevim sindromom. Namen centra bo celostna oskrba s strokovno pomočjo, spodbujanje in vključevanje mladih pri vsakodnevnih opravilih. V okviru Stične mladih smo zbrali 3.850 EUR donacije, nekaj sredstev pa se je nabralo tudi v okviru celoletne akcije #BODIdoberDELAJdobro.

35. Stična mladih 2016

V soboto, 17. septembra 2016, je pod geslom »Sem orodje Božjega usmiljenja« potekala že kar 35. Stična mladih. Mladi so prisluhnili besedam in dejanjem, ki jih vodijo do tega, da so sami in skupaj z ostalimi orodje Božjega usmiljenja.

Stične mladih se je udeležilo več kot 6.000 mladih iz vse Slovenije. Tudi mladi izven slovenskih meja so prišli, da bi doživeli srečanje o katerem vsi tako veliko in z navdušenjem pripovedujejo.

V dopoldanskem delu so mladi izbirali med dijaškim in študentskim programom, adoracijo in nogometnim turnirjem. Dijaški program je letos pripravil prvi čisto pravi muzikal, ki si ga lahko ogledate tukaj. Mladi so se lahko udeležili tudi ene izmed 22 različnih delavnic, med njimi je bila tudi delavnica generalnega opata cistercijanskega reda Giuseppeja Leporija O.Cist, ki je spregovoril o delovanju cistercijanov po celem svetu ter pričevanje italijanske skupine The Sun. Na glavnem prizorišču pa je sočasno potekala še tržnica, na kateri so se predstavile različne skupine in organizacije.

Ob 14. 15 uri so se vsi zbrali pri sveti maši, ki jo je vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl. V svoji pridigi je opomnil, da je naloga vsakega izmed nas, da smo orodje Božjega usmiljenja in moramo za to premagati brezbrižnost, pesimizem in egoizem.

Po sveti maši je zbrane nagovoril predsednik RS Borut Pahor, ki je g. Antonu Česnu, direktorju SKAM – Skupnosti katoliške mladine izročil slovensko zastavo v zahvalo za prispevek Stične mladih k temu, da imamo eno domovino za vse.

“Letos praznujete 35 let tega imenitnega festivala. Praznujete v letu, ko naša domovina obeležuje 25 let samostojnosti in suverenosti. Želim se zahvaliti vsem, ki na tako plemenit način prispevate, da imamo eno domovino za vse. Domovino, kjer si prizadevamo za sožitje in strpnost, kjer gradimo tisto, kar je med nami skupnega in znamo živeti z razlikami. To veličastno srečanje v vseh ozirih ustreza visokim kriterijem, da lahko vam, gospod Česen, kot predstavniku festivala, v znak hvaležnosti izročim slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti naše države.« predsednik RS Borut Pahor

Za imenitno vzdušje na zaključnem praznovanju je tradicionalno poskrbel Stična bend, ki je za nas pripravil pravi glasbeni spektakel. Ob tej priliki smo se zahvalili tudi Filipu Firbasu, ki je letos še zadnjič prevzel vlogo koordinatorja Stične mladih.

S tem se Stična mladih ne konča temveč šele dobro začne. Stična diha pa bo že 26. novembra obiskala Šmihel pri Novem mestu!

Sem orodje Božjega usmiljenja

Stična mladih 2016 se nezadržno približuje. Ekipe prostovoljcev delajo s polno paro in komaj čakajo, da pride 17. september. Si se že odločil/-a, da se nam pridružiš? Več nas bo, lepše bo 🙂 V mnogih mladih (preko 500) odmeva veličastno srečanje v Krakovu na Svetovnem dnevu mladih. Smo v svetem letu usmiljenja in z teboj želimo deliti molitev, ki smo jo pripravili za letošnjo Stično mladih. Naš Bog, ki je poln usmiljenja, naj odpre naše srce, roke, jezik, noge, da bomo blizu sočloveku.

Bog, usmiljeni Oče,
po Jezusu Kristusu si nam razodel svojo ljubezen.
Nakloni nam milost, da bomo orodje tvojega usmiljenja.
Nauči nas prinašati vero vsem, ki dvomijo,
upanje obupanim, ljubezen ravnodušnim,
odpuščanje tem, ki so grešili in veselje nesrečnim.
Naj iskra usmiljene ljubezni, ki si jo zanetil v nas,
postane ogenj, ki lahko spreminja srca in prenovi obličje zemlje. 

Marija, Mati Usmiljenja, prosi za nas.
Blaženi Alojzij Grozde, prosi za nas.

Plakati Stične mladih so že prispeli v vaše župnije, prav tako lične podobice z molitvijo. “Pocukaj za rokav” svojega župnika, če še nisi videl/-a plakata ali ti ni ponudil podobice. Lahko nam tudi pišeš na info@skam.si in bomo poslali plakat in ali podobice. In vabimo vas, da se organizirate ter skupaj pridete v Stično – z avtobusom, peš ali s kolesom, z vlakom ali z lastnim prevozom.

Samo še en dan za prijavo delavnice in stojnice…

Stična mladih se približuje! Še slab mesec in zbrali se bomo na Stični mladih, da skupaj praznujemo vero, prijateljstvo in mladost. Do takrat pa se bomo ustvarjalci še naprej trudili, da za vas pripravimo bogat izbor delavnic. 

Prijavnico za delavnico, ki jo želite izvajati ali poznate nekoga, ki bi jo želel, najdete tukaj. Vendar pazite, da ujamete rok za prijavo! Prijave so možne do 30. avgusta do 12. ure. Delavnice, ki bodo prijavljene po tem roku in bodo naknadno sprejete v program, same poskrbijo za vso tehnično opremo ter nosijo morebitne stroške izvajanja delavnice.

Prav tako se lahko prijavite ali povabite druge, da se prijavijo za sodelovanje na tržnici mladih. Možna je tudi objava oglasa v brošuri Stične mladih. 

Vabljeni k sodelovanju! In se vidimo kmalu =) 

Prve priprave na Stično 2016 za nami

V petek prvega aprila smo se ustvarjalci Stične mladih, čisto brez heca zbrali na ŠKG Ljubljana, kjer smo z večerjo pričeli naša pripravljalna dneva. Po večerji smo se, preko zabavnih iger, med seboj spoznavali in sklepali nova prijateljstva. Spoznali pa smo tudi, kako sistematično so zgrajene ekipe ustvarjalcev in kdo so letošnji šefi. Na račun šefov pa je potekal tudi kviz »Kako lepo je biti šef, ali pač?«, kjer smo se vsi zelo nasmejali. Zvedeli smo tudi, kakšna je letošnja tema ter geslo Stične mladih 2016. Dan smo zaključili s kratko, a pristno adoracijo.

Po kratki noči smo se zbudili v nov dan, katerega smo pričeli z zelo zabavno jutranjo telovadbo. Ob zmagovalni nordijski kombinaciji Maze–Prevc–Fak smo se, ne samo nasmejani, temveč tudi dodobra ogreli in razmigali. Potem smo se srečali z letošnjo poslanico Papeža Frančiška mladim, ki je vsebinski temelj Stične mladih. Imeli smo tudi nekaj osebnega dela in dela po ekipah. Na koncu smo naše delo predstavili še preostalim ekipam, kaj smo že »izvlekli« iz poslanice ter kako bomo ta spoznanja uporabili pri pripravi same Stične mladih. Ob teh predstavitvah smo ugotovili, da smo vsi polni idej in se lepo nasmejali drug drugemu, saj so bile predstavitve zelo izvirne. Na koncu je sledila še sveta maša in skupinsko fotografiranje, po tem pa še zaključno praznovanje s pico. Najmlajša Hana Klančnik, ki je v ekipi prvič, pa pravi: »Dvodnevne priprave (srečanje) bi opisala kot izjemno nabite z energijo in dobro voljo. Navdušilo me je fantastično vzdušje, ki ga že pogrešam … se že veselim dejanske Stične mladih!«

Da se je bilo vzdušje res pravo, lahko vidite tudi na fotografijah, ki jih najdete na naši Facebook strani.

Se vidimo 17. septembra v Stični, kjer bomo vsi orodje Božjega usmiljenja!

Patricija Blažek (Ekipa za dijaški program)