Prijavnice

Objavljene so različne PRIJAVNICE za sodelovanje na Stični mladih 2017.

Možnosti sodelovanja:

  • prostovoljci v ekipah
  • natečej za pesem Stične mladih
  • pevski zbor
  • delavnice
  • stojnice
  • oglasi v brošuri in na spletni strani

 

Mogočni zares dela velike stvari – tudi po nas

Med 31. marcem in 1. aprilom je v prostorih Zavoda Sv. Stanislava v Šentvidu potekal prvi vikend vseh ustvarjalcev Stične mladih. Prvi dan je bilo na vrsti spoznavanje ter predstavitve vseh ekip. Stično mladih 2017 bo pripravilo okoli 150 mladih, razdeljenih v 14 ekip!

Veronika:  Zatem smo se lotili nekoliko resnejše teme: ob Marijinem Magnifikatu (Lk 1, 46-55) smo razmišljali o svojem življenju, o soočanju s spomini, odnosu do starejših, zgodovine naroda in Cerkve. Dan smo zaključili z večerno adoracijo in molitvijo v kapeli. Po nekaj urah spanca smo se spet srečali v kapeli pri jutranji molitvi. Ob zajtrku nas je namesto kave prebudilo toplo sonce in nam dalo energijo, da smo se vsak zase poglobili v papeževo poslanico in  geslo letošnje Stične mladih: »Velike reči mi je storil Mogočni!« (Lk 1, 49).

Več si preberite tukaj. 

Vtisi: 

»Včeraj je bil en super dan, malo smo spoznali še ostale ekipe oz. ostale ustvarjalce, ki bodo z nami ustvarjali res bombastično Stično mladih. Vsaka ekipa se je preko skečev poskušala čim bolj izvirno predstaviti, res so imeli kul ideje, smo se vsi nasmejali. Pri poslanici me je nagovorilo to, da nas spodbuja, da nekaj naredimo vendar, da tudi upoštevamo kaj se je v preteklosti dogajalo in če bomo to upoštevali bomo lahko stvari izboljšali in imeli boljšo prihodnost, … Poslušati moramo starejše ljudi, ki imajo več izkušenj in nam lahko svetujejo, kako naj kaj naredimo. Pozabiti pa moramo na stare zamere med ljudmi.« Lenart

»Zanimivo mi je, da papež Frančišek poziva mlade, naj ne pozabijo na preteklost, da je to del nas in da glede na preteklost lahko živimo tudi sedanjost in prihodnost. Pravi tudi, da moramo biti za več stvari hvaležni, se vsak dan zvečer usesti in pogledati pretekli dan. Se najde vsaj par stvari za katere smo hvaležni.«Katarina

 

Celotno galerijo fotografij si lahko ogledate tukaj.

 

Velike reči mi je storil Mogočni!

“Naš čas ne potrebuje »kavč mladih,«” je zapisal papež Frančišek v poslanici za 32. Svetovni dan mladih.

Preko zgleda Marije nas spodbuja, “da bi živeli »evharistično«, da se učimo zahvale in slavljenja, da se ne osredotočamo samo na probleme in težave”. Poslanica nudi spodbude za pogovor, predvsem s poudarkom tesne povezanosti vere in življenja, hvaležnosti in odnosa s starejšimi.

V letu 2017 bomo tako premišljevali o Marijini veri, ko je v Magnifikatu rekla: »Velike reči mi je storil Mogočni« (Lk 1,49). 

Srečanje dveh žena, mladega dekleta in starejše žene, je polno navzočnosti Svetega Duha ter polno veselja in čudenja (prim. Lk 1,40–45). Kakor njuna sinova, ki ju nosita pod srcem, tako tudi materi skoraj plešeta od veselja. Elizabeta, prevzeta od Marijine vere, vzklikne: »Blagor ji, ki je verovala, da se bo izpolnilo, kar ji je povedal Gospod« (v. 45). Da, eden od velikih darov, ki jih je prejela Devica, je dar vere. Verovati v Boga je neizmeren dar, ki pa ga je potrebno sprejeti. Elizabeta blagoslavlja Marijo za to dejanje. Marija pa odgovori s spevom Magnifikat (Lk 1,46–55), v katerem najdemo besede: »Velike reči mi je storil Mogočni« (v. 49).

Preberi si še več!

Dobrodelna nabirka za Karitas

Slovenska karitas se iskreno zahvaljuje vsem mladim, ki ste bili del Stične in ste s svojim prispevkom prispevali za program ZaUpanje. Sredstva bodo namenjena ustanovitvi centra za mlade z avtizmom ali Aspergerjevim sindromom. Namen centra bo celostna oskrba s strokovno pomočjo, spodbujanje in vključevanje mladih pri vsakodnevnih opravilih. V okviru Stične mladih smo zbrali 3.850 EUR donacije, nekaj sredstev pa se je nabralo tudi v okviru celoletne akcije #BODIdoberDELAJdobro.

35. Stična mladih 2016

V soboto, 17. septembra 2016, je pod geslom »Sem orodje Božjega usmiljenja« potekala že kar 35. Stična mladih. Mladi so prisluhnili besedam in dejanjem, ki jih vodijo do tega, da so sami in skupaj z ostalimi orodje Božjega usmiljenja.

Stične mladih se je udeležilo več kot 6.000 mladih iz vse Slovenije. Tudi mladi izven slovenskih meja so prišli, da bi doživeli srečanje o katerem vsi tako veliko in z navdušenjem pripovedujejo.

V dopoldanskem delu so mladi izbirali med dijaškim in študentskim programom, adoracijo in nogometnim turnirjem. Dijaški program je letos pripravil prvi čisto pravi muzikal, ki si ga lahko ogledate tukaj. Mladi so se lahko udeležili tudi ene izmed 22 različnih delavnic, med njimi je bila tudi delavnica generalnega opata cistercijanskega reda Giuseppeja Leporija O.Cist, ki je spregovoril o delovanju cistercijanov po celem svetu ter pričevanje italijanske skupine The Sun. Na glavnem prizorišču pa je sočasno potekala še tržnica, na kateri so se predstavile različne skupine in organizacije.

Ob 14. 15 uri so se vsi zbrali pri sveti maši, ki jo je vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl. V svoji pridigi je opomnil, da je naloga vsakega izmed nas, da smo orodje Božjega usmiljenja in moramo za to premagati brezbrižnost, pesimizem in egoizem.

Po sveti maši je zbrane nagovoril predsednik RS Borut Pahor, ki je g. Antonu Česnu, direktorju SKAM – Skupnosti katoliške mladine izročil slovensko zastavo v zahvalo za prispevek Stične mladih k temu, da imamo eno domovino za vse.

“Letos praznujete 35 let tega imenitnega festivala. Praznujete v letu, ko naša domovina obeležuje 25 let samostojnosti in suverenosti. Želim se zahvaliti vsem, ki na tako plemenit način prispevate, da imamo eno domovino za vse. Domovino, kjer si prizadevamo za sožitje in strpnost, kjer gradimo tisto, kar je med nami skupnega in znamo živeti z razlikami. To veličastno srečanje v vseh ozirih ustreza visokim kriterijem, da lahko vam, gospod Česen, kot predstavniku festivala, v znak hvaležnosti izročim slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti naše države.« predsednik RS Borut Pahor

Za imenitno vzdušje na zaključnem praznovanju je tradicionalno poskrbel Stična bend, ki je za nas pripravil pravi glasbeni spektakel. Ob tej priliki smo se zahvalili tudi Filipu Firbasu, ki je letos še zadnjič prevzel vlogo koordinatorja Stične mladih.

S tem se Stična mladih ne konča temveč šele dobro začne. Stična diha pa bo že 26. novembra obiskala Šmihel pri Novem mestu!